A bit of lusting after someone does wonders for the skin vol 2

Post o mojoj koži i održavanju sam napisala 2012. Hu hu, čovječe kako je to davno bilo. Možete ga pročitati ovdje. Pošto je u top deset najčitanijih, pomislih možda je nekome i pomogao, jer mi je to bila namjera kada sam ga pisala. Posebno se obradujem ako nekom mogu pomoći i zato sam pomislila pa što ne bih napisala i drugi dio s nekim još konkretnijim savjetima. Pogotovo jer sam o nekim stvarima promjenila mišljenje pa valjalo bi i to apdejtovat i priložiti u ovom drugom dijelu.

Prvo što ću napomenuti jeste da je moj trenutni tip kože - mješovita ka masnoj, sklona aknama i potkožnim prištevima u predjelu brade, čeljusti i vrata. Nešto blaži problem imam i na leđima i dekolteu, s tim što sve uspjevam održavati pod kontrolom. Probleme imam radi neuravnoteženih hormona. 
(Naredni dio se odnosi na opasku o korištenju kontracepcijskih tableta u svrhe terapije akni, pa koga ovo ne zanima može preskočiti)

Kada sam 2012. pisala pila sam kontracepcijske tablete, koje su mi u mnogome pomogle da stvar održavam pod kontrolom. Uz uzimanje tableta, a pila sam Diane 35, nemam probleme ni s kožom, ni s kosom, a ni menstruacijom. Nažalost, kod nas je zvanična terapija za hormonski disbalans u organizmu pakovanje kontracepcijskih tableta. Ako mene pitate to je suludo iz više razloga, ali naši doktori kontinuirano propisuju kontracepcijske hormonske tablete kao terapiju za ovu zdravstvenu teškoću. Prije svega, problem je u tome što se na taj način nikada ne ustanovi šta konkretno uzrokuje taj hormonski poremećaj. Kontinuirano tretirate posljedice, a ne uzrok. U mom slučaju radi se o povišenosti 3-4 hormona koji su mi, u dosadašnjem tijeku života i načinu na koji živim, pravili probleme s masnom kožom i kosom, bolnim menstruacijama (and I do mean bolnim na način da mi je svaki put trebala injekcija s mješavinom tableta protiv bolova, jer obične tablete nisu pomagale), aknama po licu i tijelu (akne su blag termin, u najgorem momentu su bile u pitanju kolonije potkožnih prišteva u predjelu čeljusti i vrata, koji su izlazili na istom mjestu neprestano i neprestano, jedan na drugi, te na isti način po leđima, dekolteu i nogama). Ali naprimjer da sam ikada bila zainteresovana za potomstvo, sigurno bih imala probleme sa začećem, a možda ću u godinama koje slijede isto imati probleme neke druge vrste radi povišenih hormona. O periodu menopauze ne želim ni da mislim, jer već znam da me čeka tamo negdje oko 45. godine, gledajući genetske predispozicije, što ujedno znači novu problematiku ako budem živjela duže od 60 godina. Elem, hoću da kažem, hormoni su mnogo više od problema na koži, a kada se čovjek požali na njih radi te konkretne problematike, doktori to ne shvataju ozbiljno i tretiraju kao estetski a ne zdravstveni problem, i bave posljedicom, a ne uzrokom.
Drugi problem kada propisujete kontracepcijske tablete kao terapiju za poremećene hormone je u tome što te tablete nisu namjenjene u te svrhe. One jednostavno nisu predviđene da budu terapija za hormone i probleme s kožom. One se ne bi trebale piti dugoročno i možete imati zdravstvene probleme ako to zanemarite. A hormonski poremećaj je dugoročni poremećaj koji se neće magično ispariti iz vašeg organizma. Poenta je, ako ga imate, imate ga dok ne uklonite njegov uzrok u organizmu. Sam od sebe neće prestati. Ja sam tablete pila uz striktnu kontrolu ginekologa i redovne preglede svako šest mjeseci. Redovni pregledi su nalazi krvi, urina, kompletan ginekološki pregled, UZV jajnika, maternice, dojki. Nekad se uz ovo još i redovno kontrolira jetra. 
Ako ćemo o problematici koju mogu izazvati kontracepcijske tablete, ona je široka i ne treba je shvatati olako. Od poremećaja u cirkulaciji krvi, tromboze, cisti na jajnicima ili dojkama, karcinoma, oštećenja jetre itd. Fazon je što same tablete ovo ne uzrokuju, ali mogu pripomoći ukoliko imate predispozicije za razvijanje bilo koje od spomenutih bolesti. Meni su te tablete, kroz godine uzimanja, dovele do povišenog holesterola i problema s candidom. Uglavnom čim sam ukapirala da se to desilo, na svoju ruku sam ih prestala piti. Samo napomene radi, ginekologinja ih je i dalje uredno preporučivala i govorila mi da je to sve pod kontrolom. I nju sam smjenila naravno. 
Problematika koja vam se može javiti nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih tableta je da će vam menstruacije možda postati neredovne, oskudne, da ih nećete imati nikako, ili u nekim nenormalno sporadičnim periodima. I naravno povratak svih onih drugih problema koje ste imali i prije uzimanja tableta. I za kraj samo još ovo, na pitanje da li bi ih ponovo uzimala da se mogu vratiti u prošlost, moj je odgovor DA, ali ne onoliko dugo, koliko jesam. Ipak su mi pomogle po pitanju bolne menstruacije, koje sad više nemam na isti način, tj. imam u domeni onoga koliko i prosječnu ženu boli i ne moram više svaki put na hitnu. Moj savjet za kraj je, ako su vaši problemi s kožom izazvani povišenim hormonima, radite MR i prekontrolišite hipofizu i eventualno nadbubrežne žlijezde. Tu leži mogući uzrok poremećaja. I možda neki nedijagnosticirani prolaktinom* ili benigni adenom** kojeg želite održavati pod kontrolom, jer hipofiza vam je bitna, a i njene funkcije u organizmu.
Vratimo se koži i današnjem stanju. Dakle, u pitanju su povremeni problemi koji su mi najčešće izazvani i dalje divljanjem hormona i većinom stvar je nevezana za PMS. Napad prišteva se može desiti u bilo kom periodu ciklusa. Meni stvar donekle pogoršava i to što treniram svaki dan, jer trening znači znojenje, a znojenje znači dodatne akne i prišteve. Kada sam tek prestala s tabletama, lice je ostalo čisto još narednih otprilike šest mjeseci. Onda je lagano počelo, tu i tamo ponegdje. Prvo obične bezvezne aknice s bijelim vrhom koje se lako srede, ali nakon narednih šest mjeseci, one su postale specifično lokalizirane i najgore na vratu i duž brade i čeljusti u vidu potkožnih crvenih prišteva. Uz adekvatnu njegu nije strašno i ne ludim. S tim da ja svaki svoj prišt shvatam vrlo ozbiljno i gotov neurotično, baš zato što sam imala velike probleme i znam kako začas sve može da plane kao šumski požar i otme se kontroli.

Trenutna rutina je prilagođena ljetnom periodu i većoj količini sebuma na licu te adekvatnoj SPF zaštiti. 


Dakle redom. Avene termalnu vodu koristim nakon treninga. Pošto je to svaki dan, kupila sam sebi ovo pakovanje od 300 ml. Pomogne mi da se smire crvene fleke koje mi se jave od znoja i tuširanja, a i dobra je za akne. Pomogne mi posebno poslije kojičnog sapuna koji mi malo isuši osjetljivu kožu vrata i dekoltea, pa nakon njega redovno našpricam da se smiri koža prije nego stavim kremu.
Cijena za 300 ml je bila oko 12 eura. Nekome će to biti puno, sve zavisi trebate li ovakvo nešto ili ne. Najisplativija je varijanta od 300 ml jer su one manje bočice u suštini skuplje po militraži. Isto traje prilično dugo čak i sa svakodnevnim korištenjem.

Nivea mlijeko za tijelo koristim isključivo za skidanje vodootporne maskare. Jednostavno ništa drugo mi ne odgovara za oči, ili mi ne skine adekvatno šminku kao ovo mlijeko. Isto ogromno pakovanje. Trošim ga već pola godine i vjerovatno ni pola nisam potrošila. 
Cijena zavisi od količine. Ali pošto traje cijelu vječnost isplati se.

Acidi borici za dezinfekciju. Ako istišćete bijele prišteve, kao ja, radite to kako treba. Opranim rukama, skraćenih noktiju i  s maramicom i adekvatnom dezinfekcijom bakterija nakon istiskanja. Treba istisnuti sve dok ne krene samo krv. Zvuči stravično, ali nije. Fazon je da ne ostavite nimalo gnoja, jer će se onda prišt ponovo javiti. To je jedini način da vam se prišt ne pojavi ponovo sutra još gori i na istom mjestu. Prišteve koji nemaju bijeli vrh je najbolje isušivati. Ali ako se baš ne možete suzdržati, onda u apoteci se ima kupiti nešto kao bockalica za akne. Ne znam kako se tačno zove doduše. Kupite to, opet opranim rukama, otvorite pakovanje bocnete prišt da ga otvorite i nakon toga sve isto kao i gore što je spomenuto. Prišt koji ne otvorite nećete moći istisnuti i samo će biti gori i jači ako ga budete kopkali rukama.
Cijena je smiješna.

Neutrogenine umivalice. Narandžasta i roza. Narandžastu koristim povremeno ujutro da uklonim eventualni noćni sebum koji se nagomilao po porama ili nakon skidanja šminke, ali vjerovatno ću ga prestati kupovati jer kao da mrvicu može isušiti i malo je jači za osjetljiviju kožu. Skontala sam da je roza umivalica sasvim dovoljna i super očisti lice, a ne isušuje ni najmanje. Rozu koristim u ostatku dana, najčešće kada se umivam nakon treninga jer je vrlo blaga i sigurno znam da me neće isušiti.
Cijene su oko 5-6 eura. Pristupačno jer traje po 6 mjeseci.

Ziaja Sensitive micelarna. Kupila sam je na sniženju da dam priliku ovim micelarnim vodama. Čisto da vidim šta je to. Pa i nisam nešto oduševljena. Šminku ne skine adekvatno ako se koristi samostalno. Ja ovo koristim umjesto losiona, dok ne potrošim. Probala sam i Garnier micelarnu. Malo je ljepša od ove Ziaja na koži, zapravo blaža je prema koži, ali nisam primjetila da je išta bolja po pitanju efikasnog čišćenja šminke. Kada budem pri parama možda probam Bioderminu. Ovo ostalo mi se čini kao dobro reklamirana prodaja magle.
Kupila sam na sniženju. Čini mi se oko 4 eura da je bila. Što se mene tiče i to je previše za njegovu efikasnost i količinu.

Kojični sapun sam naručila preko ebaya. Meni je ovo bilo otkriće. Pomogao mi je i gotovo istrijebio prišteve na leđima i dekolteu, usput odličan je protiv fleka od starih akni i prišteva i divno očisti pore i lice. Poslije njega koža je tako mekana. Uz njega nema potrebe za pilingom. Da mi ne izlaze dodatne akne imala bih divno očišćene stare flekice što od akni što od pigmentacije i pjegica. Čak i s novim je lakše jer čim se smiri prišt počinje da izvlači fleku koju je ostavio i nakon par sedmica na koži ne ostane nikakav trag da je bila neka gamad tu. Pošto je moja koža više ka masnoj strani, ne isušuje me, ali vrat mažem malo hidratantnijom kremom po potrebi da ne bi došlo do isušivanja. Suha i normalna koža bi trebale što bolju hidrataciju nakon njega. Treba ga znati i adekvatno koristiti. Ja na lice koristim samo jednom dnevno, naveče prije spavanja, na vrat dva puta, dekolte i leđa isto jednom. Vrat mi je najproblematičniji i zato dobije dva sapunjanja. Ne držim duže od minute iako ga koristim već nekoliko mjeseca. Mislim da za osjetljiviju kožu više od minute pravi probleme i pretjerano korištenje isto pravi probleme. Ovo je sapun za korištenje dugoročno i tako ga treba i gledati. Pomalo, ali uporno. Mana mu je samo što nije preporučljivo korištenje za vrijeme samog ljeta radi visokih temperatura, pošto je glavni sastojak sapuna rižina kiselina koja radi površinski piling i time je koža sklonija oštećenju od sunčevih zraka. Ja ću od kraja ovog mjeseca svesti na jedno sapunjanje sedmično za lice i vrat. Dekolte i leđa ću vidjeti po potrebi. S petim mjesecom ću prestati skroz vjerovatno da ne rizikujem.
Cijena je povisoka. Mislim da je jedan komad oko 12 funti s poštarinom. Dostupno samo online kupovinom.

To je to što se tiče umivalica i čišćenja kože. 


Što se tiče krema, držim se pravila keep it simple. Krema za hidrataciju, krema za kontrolu sebuma i krema s dobrim faktorom. I baleina okoloočna krema, da hidriram malo kožu oko očiju. To je sve što mi treba. Uvela sam neke novitete pa je još rano da komentarišem kakvi su. 

Tu je prije svega Roc fluid sa SPF 50 koji navodno pomaže i za flekice i pjegice. Naručila sam isto preko ebaya. Za sad sam dva put nanijela ovaj fluid. Svidjelo mi se što je stvarno više fluid nego krema s faktorom. Nije mastan, nije težak. Lako se nanosi. Uz matiranje poslije može fino izdržati cijeli dan na suncu bez problema. Za ovaj anti brown spots dio ne znam imali istine. Još je rano reći. Vidjet ćemo krajem ljeta. Prošlo ljeto sam koristila Kiss My Face SPF 50 koji je vodootporan i njega ću koristiti opet u morskom periodu, ali nije za svaki dan. Masna je previše za masnu kožu. Za normalnu i suhu bi i ona bila vjerovatno ok.
Roc fluid je poskup. Cijena je oko 13,5 funti s poštarinom, plus u Sarajevu nema u apotekama. Može se nabaviti jedino online kupovinom. Kiss My Face su nešto jeftinije, ali opet ne puno i spadaju u skuplje preparate. Imaju od SPF 30 i 50. Također se mogu nabaviti samo online. Najjeftinija varijanta je iHerb.

Drugi novitet je Bioderma Sebium Global krema. Tek sam je kupila prije par dana, da u ovim predstojećim toplijim danima uvedem malo više matiranja, a i namjenjena je baš mješovitoj/masnoj koži sklonoj problemima i nečistoćama. Mogu reći da je na području matiranja trenutno moja top najbolja krema. Ima više teksturu fluida nego kreme. Trebalo bi da pomaže i za probleme s aknama, ali to još ne znam. Vidjet ćemo. Već vidim da nije za normalnu kožu, isušivala bi sigurno. Ovo je svakako Biodermina zelena linija planirala za masnokožce, pa i ne znam što bi je kupovao neko kome nije namjenjena, ali vidim po recenzijama ima i tih slučajeva pa valjda treba dodatno naglasiti. Ljudi s normalnom kožom, molim vas, kanite se preparata namjenjenih masnokožcima i ne ostavljajte negativne dojmove po internetu. Svakako je stravično mizeran broj dostupnih proizvoda za nas i namjenjenih nama, a uz vaše nepotrebne jadikovke samo nam otežavate i taj broj dodatno smanjujete.
Cijena je umjereno visoka. 14 eura u sarajevskim apotekama.

Bioderma Sebium Hydra. Na slici je samo uzorak, ali imam i veliko izdanje kreme s tim da je pri kraju i isječena da iskoristim sav sadržaj pa nije bila foto materijal. Ova je krema super super za mješovitu kožu. Za masnu samo jedno super, jer mastit će vas, ali je i dalje odlična hidratantna krema. Kupila sam je za zimu, mada je zima bila blaga. Dobro je došla poslije koičnog sapuna, za vrat. Doziram je prilično i ne stavljam više tako često, jer mi se lice poslije nje ipak prebrzo umasti. Ali mora čovjek imati hidratantnu kremu i sa masnom kožom. 
Cijena je umjereno visoka, oko 10 eura po sarajevskim apotekama.

Malo blaža i puno jeftinija varijanta je ova plava Baleina noćna krema. Nju koristim kao noćnu hidratantnu kremu. Manje mi lice bude masno ujutro, a ipak hidrirano. Obje mogu trajati 5-6 mjeseci. Baleina možda i duže. Inače da bih ilustrovala kako je to živjeti s masnom kožom. Ja se ujutro probudim u pola sedam svako jutro. Probudi me moje masno lice. Osjetim ga. Diše preglasno i ometa me u snu. Šala je li. Ali da radi se o toj količini masnoće da je zaista osjetim na koži i probudim se od srkleta. I tako svako jutro u pola sedam ja se ustanem i odem do toaleta da skinem taj noćni sloj masnoće i da se ne probudim zvanično takva masna. Onda se vratim u krevet i spavam do osam i ustanem samo umjereno masna. Podnošljivo masna što bi se reklo. Cijena kreme je smiješna. Par eura čini mi se.

Baleinu okoloočnu kremu sam kupila eksperimenta radi. Nemam problema s borama, ali mi se ova kremica svidjela jer je koža svježija i ljepša. Koristim je već pola godine i čisto sam zadovoljna. Mislim da se ni od skupljih krema ne mogu očekivati čuda. Za podočnjake svakako lijeka nema, a ni za bore. Jedino što se može je preventivno djelovati i pružati kožu adekvatu njegu, spavati i piti dovoljno tečnosti. Sve ostalo je opet, po mom mišljenju, prodaja magle. Cijena je smiješna.

Essencovi flasteri za nos su isto novina. Kupila da lijepim po Mačkarovom nosu. Mogu reći da su njemu fino očistili mitesere i pore na nosu. 

Za tretiranje samih akni koristim Himalaya Acne-N-Pimple Cream, koristim i cinkovu pastu, ali je ovo čudo bolje. S tim da je nestala iz naših apoteka u međuvremenu i morat ću izgleda novo pakovanje naručiti preko ebaya. Odlično se pokazala za isušivanje. Piše da je krema, ali je ustvari pasta. Stavi se na prištić u tanjem ili debljem sloju. Obične male isuši za par dana. Veće i upornije gamadi od 5 do 10 dana. Ali stvarno pomaže. Boja je slična boji kože, za razliku od cinkove paste poslije koje djelujete kao da imate ospice pa ste ih namazali, jer je ona kreč bijela. Meni se pokazala i efikasnija od cinka za isušivanje. Super je što su sastojci potpuno prirodni. Nema nijedne kemijske supstance. Sigurno neće iritirati kožu, ali hoće pomoći. Cijena je smiješna, isto 2-3 eura.

Ulje australijskog čajevca je bočica pored Himalayine paste. Ovo sam isto nedavno kupila i odmah mi je smirilo dva velika upaljena prišta. A druga dva su noć poslije izbacila bijeli vrh pa sam i njih sanirala. Odlično je. Ja sam kupila svoje u biljnoj apoteci. Bitno je kupiti 100% čisto ulje čajevca bez ikakvih primjesa. Cijena je smiješna, dva eura.

2012. sam zaključila da je mješovita koža lakša za održavanje i podnošljivija od suhe. Suha koža je stvarno mučna, ali masna je brate najgora jer za razliku od proizvoda za suhu kožu, efikasni proizvodi za masnu kožu su strašno rijetki i strašno skupi. S blago mješovitom kožom nisam mnogo obraćala pažnju šta to koristim. Sada s masnom mi je jako bitno da li mi dnevna krema radi išta oko matiranja ili ne. Jer ako ne radi ništa, onda ne valja. Tako da nije svejedno kakvu kremu ćete koristiti. Nije svejedno kako čistite lice, jer sa masnom kožom treba odoliti izazovu da je ne isušite prečestim i preagresivnim proizvodima. Znam sve jer sam sva tri tipa kože prošla. I najtužnija stvar od svega  je da od 2000 i neke, kada su moje muke s hormonima i kožom krenule, pa do danas, naše tržište i ponuda adekvatne preparative za problematičnu i masnu kožu se nije pomakla s mjesta. Bilo da odete dermatologu, bilo da odete u apoteku i potražite savjet, samo gledaju da vam utrpaju onu liniju proizvoda koju tu dermatolog ili ta apoteka po ugovornoj obavezi forsira. U još gorem slučaju, kljukaju vas antibioticima. Bez vlastitog angažmana, debele internet pretrage i čitanja recenzija, teško ćete naći svoju rutinu i ono što vašoj koži odgovara.
Zato budite blagi i razumljivi prema ljudima s kožnim problemima u vašoj okolini. To što imaju akne u 2016. u dvadesetima ili u tridesetima ne znači da su neuki, ili lijeni da odu dermatologu, ili da ne održavaju ličnu higijenu. 99% su šanse da više vremena, energije i finansija troše od vas na sve spomenuto. Ne dajite savjete, čisto da biste nešto lupili i ne upirite prstima. Svaki čovjek ima neku svoju zdravestvenu tegobu. Dijagnoza nas s problematičnom kožom je samo nažalost vidljiva svima, što ne znači da zato svako ima pravo da o njoj da svoje mišljenje i komentar. 

*Prolaktinomi su tumori hipofize koji prekomjerno luče hormon prolaktin. Prolaktin u zdrave žene potiče stvaranje mlijeka i važan je za dojenje u periodu nakon poroda. Tumori koji luče prolaktin obično su vrlo mali, do 1 cm, te se nazivaju mikroprolaktinomi. Tumori veći od 1 cm se nazivaju makroprolaktinomi. Prekomjerno lučenje prolaktina može poremetiti menstruacijski ciklus i uzrokovati neplodnost. Ovi tumori mogu poticati stvaranje mlijeka kod žena koje nisu rodile, dok kod muškaraca dovode do sniženja razine testosterona i gubitka potencije. 

**Nefunkcionalni tumori su najčešći tumori hipofize. Nazivaju se nefunkcionalni jer ne luče funkcionalne hormone. U pravilu je riječ o dobroćudnim tumorima, tzv. adenomima. Zbog svoje veličine ponekad mogu vršiti pritisak na zdravo tkivo hipofize i na taj način ometati normalnu funkciju hipofize, odnosno lučenje hormona. Veliki tumori mogu uzrokovati i glavobolje. Pritiskom na vidni živac koji se nalazi u blizini hipofize, veći tumori mogu stvarati poremećaje vida. Nefunkcionalni tumori hipofize uglavnom se liječe kirurškim putem. Ako se radi o manjim tumorima, liječenje često nije niti potrebno, već samo praćenje njihovog rasta.


p.s. Zaboravila sam spomenuti da sam iz prehrane izbacila kravlje mlijeko totalno. Koristim sojino. Ponajviše jer sam se načitala brojnih članaka da je ono samo po sebi prepuno hormona, jer je logično namjeneno teletu, a ne nama. Pošto mlijeko pijem u velikim količinama, prešla sam na sojino da se dodatno ne doziram kravljim hornomina, ako već ne moram. Pored sojinog imate različite alternative, jer i sojino mlijeko ima biljni estrogen. Možete koristiti rižino mlijeko, kokosovo mlijeko i sl.
Proizvode od mlijeka sam isto smanjila dosta u odnosu na ranije. 

Comments

Popular posts from this blog

Mojih 14 omiljenih: muzički porno

Mindfuck*

Misli jedne zlatne ribice