Sudbonosno "nikad"

Godinama unazad shvatila sam da moram prestati govoriti da nešto ne bih nikad. U mom životu se pokazalo da sve što sam rekla da ne bih nikad, na kraju je bilo kao proročanstvo ili kletva same sebe. 
Gotovo svako "ne bih nikad" koje sam izgovorila na kraju se vremenom obistinilo.

Od svih "ne bih nikad" proročanstava, najdraže mi je ono vezano za boju kose. To je ustvari bio neki prećutni dogovor sa samom sobom, da sve boje mogu, ali samo crvena ne. Crvena je zapravo jedina boja iz spektra onih koje mogu postići, bez, hajmo reći, pretjerane muke, a koju istovremeno nisam htjela na svojoj glavi. 
Kao prirodnoj plavuši, jako mi je teško postići crnu boju kose, a održavanje bi bilo nehumano naporno, pa o tome nikad ni ne razmišljam. Najdalje što sam otišla u eksperimentisanju je bio jedan kratki period čokoladne smeđe. Bio je grozan i bilo je strašno teško riješiti se te boje. Ipak 99% svog dosadašnjeg života bila sam u spektru plave boje. Plavuša, u svim kombinacijama, od pepeljastih, do zlatnih, od moje prirodno plave do najsvjetlije moguće koju sam postizala s lakoćom i uz minimalno održavanje. Plava boja je logičan izbor kad ste svakako plavuša. 
I sve je to bilo divno, dok se prije nekih godinu i po nisam zasitila te plave, kao kad se zasitiš dobrog života, pa pomisliš što ne izbije nekad neki baksuz. Čisto da ti nije dosadno. I onda je nastao haos. 
Haos koji je krenuo sramežljivo, od jagodičaste plave čisto da mi da svježinu. Ali koja se prebrzo ispirala na običnu plavu. Pa je naredni logični korak bio nešto jače, što se neće brzo isprati. Postala sam mrkvica, mrkvica je vodila do bakra, a bakrena je na kraju otišla do intenzivnih narandžastih i crvenih tonova. I tako je žužu, vječna plavuša, postala crvenokosa, sve u par mjeseci. 

Ironija u svemu tome je što nisam mogla ni sanjati koliko ću svježije i zdravije izgledati s crvenom bojom kose. Održavanje jeste smor. Crvena boja je sadomazohizam. To je kao da bacate pare niz odvod slivnika. Toliko se ispire i toliko pažnje traži, ali istovremeno i plijeni. I ljude, i komplimente, i divna je!Neka "ne bih nikad" proročanstva jednostavno treba dopustiti, jer u suprotnom niti ne znaš šta možda propuštaš.


Comments

 1. Lav ju grl! :))))) Sad bi ti Anleah rekla : " Once you go red.."

  ReplyDelete
 2. bravo! crvena je divna :)
  godinama sam ju imala, i slažem se sa svime što si napisala. pare u slivnik odlaze, eto, tom brzinom se ispire :( al da je divna-divna je!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tako je to u životu. Sve što je dobro, ima neku falinku.

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kontra negativno

Šetnje i mačkaranje ovih dana

Darivanje je moja supermoć (Déjà vu blog)